Nødder med måde er sundt

3. august 2015
Nødder med måde er sundt
Det er de seneste år blevet mere og mere klart, at nødder giver en række positive sundhedsmæssige virkninger i kroppen.  Derfor har Fødevareinstituttet på DTU udarbejdet en rapport om fordele og ulemper ved at spise nødder. På basis af denne rapport anbefaler Fødevarestyrelsen nu, at danskere over 4 år spiser op til 30 g usaltede nødder om dagen.

http://www.food.dtu.dk/-/media/Institutter/Foedevareinstituttet/Publikationer/Pub-2015/Rapport_Helhedssyn-paa-noedder.ashx?la=da

De mest almindelige ”nødder” i Danmark er cashewnød, hasselnød, jordnød/peanut, paranød, pekannød, pistacienød, macadamianød, valnød og mandel. Kun nogle af disse er egentlige ”træ-nødder”, men alle de nævnte slås ofte sammen i vurderingen af nøddeindtag, da de ernæringsmæssigt ligner hinanden. Mange videnskabelige artikler medtager imidlertid kun træ-nødder og evt. peanuts i deres undersøgelser.

Selvom nødder har et højt fedtindhold, ser det ud til, at de er gode for overvægtige og diabetesramte. I en review artikel fra juli 2014 med fokus på diabetes konkluderer man, at træ-nødder tilsyneladende forbedrer den glykæmiske kontrol i personer med diabetes, men yderligere forsøg foreslås, hvor høj glykæmiske kulhydrater udskiftes med nødder.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0103376

I en anden artikel baseret på en epidemiologisk undersøgelse af 803 voksne konkluderes, at træ-nødder ser ud til at have en stærk omvendt associering med fedme og lidt lavere omvendt associering med metabolisk syndrom.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0085133

I foråret 2015 udkom en artikel med resultaterne fra en stor hollandsk epidemiologisk undersøgelse af træ-nødders og peanuts indflydelse på dødeligheden i 120.852 personer i alderen 55-69 år.

Konklusionen på denne undersøgelse er, at indtag af 10 g nødder om dagen reducerede dødeligheden over en periode på 10 år markant (ca. 25 %). Resultatet skyldes ikke kun reduceret dødelighed på grund af hjerte-kar sygdom, men generelt en reduceret dødelighed for en lang række sygdomme.

http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/05/26/ije.dyv039.abstract?sid=bbf735e2-4bca-4644-8ceb-af5c7526f09a

19.06.2015 CBM